Tak jednu porci se šesti, prosím! :)
Svíčkovou dělám na několik způsobů - veganskou i vegetariánskou. A musím říct, že miluju všechny. Manžel má nejraději vegetariánskou pečenou verzi. Pojďme se společně podívat na dva mé nejoblíbenější recepty ve vegetariánské i veganské variantě.
Ať už budete zeleninu vařit či péct, použijete cukr nebo karamel, věřte, že se budete oblizovat úplně stejně. :)
Pečená svíčková
4 mrkve
1 celer
sůl, tymián, nové koření, libeček, bobkový list, pepř
0,5 l mléka
250 ml šlehačky
250 ml smetany
cukr
máslo
+ sójové nudličky/plátky
Do většího hrnce dáme mrkev, celer (případně cibuli), zalijeme zeleninovým vývarem (příp. vodou), osolíme, přidáme libeček, bobkový list, nové koření, pepř a tymián. A uvaříme. Uvaříme sójové nudličky či plátky v zeleninovém vývaru a přidáme k zelenině. Necháme do druhého dne v lednici.
Druhý den dáme do pekáčku máslo, přidáme zeleninu a sóju (lák slijeme). Pečeme zhruba hodinu, nejlépe polovinu pečení přikryté a zbytek pečení odkryté. Sójové maso vyjmeme ze zeleniny, zeleninu vrátíme do hrnce, přilijeme mléko, smetanou a šlehačku, povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Omáčku ochutíme cukrem či karamelem, který musíme vlít do vroucí omáčky. Sóju vrátíme do omáčky a ještě chviličku povaříme.
Houskové knedlíky:
6 rohlíků
mléko
2 vejce
petrželka
sůl
hrubá mouka
Rohlíky nakrájíme na kostičky, přelijeme mlékem, osolíme, přidáme nasekanou petrželku, 2 žloutky a hrubou mouku. Vše smícháme a necháme chviličku odpočinou. Ze dvou bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta. Tvarujeme knedlíky, které vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme cca 20min.
Svíčkovou podáváme nejlépe s kopcem šlehačky, plátkem citronu a brusinkami.
Ve veganské verzi použijeme rostlinné produkty namísto živočišných. Vyzkoušené mám rýžové mléko Alpro a rýžové či ovesné smetany značek Alpro či Valsoia. Můžeme použít půl litru rýžového mléka a 500ml rostlinné smetany, případně 250ml smetany a 200ml slitého zeleninového láku. Zeleninu nepečeme na másle, ale na oleji. Knedlíky vytvořte dle receptu níže.
Rychlá veganská/vegetariánská svíčková
Co budeme potřebovat:
4 mrkve
1 celer
250 ml rostlinné smetany (např. rýžová Alpro či ovesná Valsoia)
0,5 l rýžového mléko
mouka či hraška na zahuštění
olej
bobkový list
nové koření
pepř
sůl
cukr
tymián
+ sójové nudličky
Jdeme na to!
Mrkev a celer osmahneme krátce na oleji, můžeme použít i cibuli. Poté zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme bobkový list, pět kuliček nového koření, tymián, sůl a pepř a vaříme minimálně 30minut (nejlépe hodinu). Přidáme rostlinnou smetanou, ve které jsme rozmíchali 3-4 lžíce hladké mouky či hrašky, přilijeme cca půl litru rýžového mléka a 5 minut povaříme. Vyjmeme nové koření a bobkový list, tyčovým mixérem rozmixujeme zeleninu, ochutíme cukrem (můžeme octem) a pepřem podle chuti. Do omáčky vložíme uvařené sójové nudličky v zeleninovém vývaru a vaříme ještě alespoň 10 minut.
Burizonové knedlíky:
burizony (či rohlíky)
rýžové mléko
voda
hrubá mouka
sůl
půl bal. sušeného droždí/pdp
Do mísy dáme mouku, kterou lehce osolíme, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky či můžeme použít burizony. Zalejeme rýžovým mlékem a vodou. Můžeme přidat nasekanou petrželku. Vypracujeme knedlíky, které vaříme v osolené vodě cca 25minut.
Svíčkovou na závěr ozdobíme brusinkami, červeným rybízem či malinovou marmeládou.
Pokud dáváte přednost živočišným produktům před rostlinnými, můžete si upravit tento recept na vegetariánskou verzi. Místo rostlinné smetany a rýžového mléka použijte jednu šlehačku a půl litru polotučného mléka. Knedlíky můžete vytvořit dle prvního receptu.
Kači, mohu se zeptat - u pečené svíčkové je napsáno 250 ml smetany a 250 ml šlehačky. Je tím myšleno 12% smetana na vaření a 33% smetana na šlehání? Děkuji :) Veru
OdpovědětVymazatOmlouvám se za pozdní odpověď, nevšimla jsem si komentáře. Ano, přesně tak - smetana na vaření + smetana ke šlehání. :)
Vymazat