Holky, já byla fakt hloupá! Několik let jsem si říkala, že bych mohla své vegetariánství přiblížit k veganství, ale jako milovník pečení jsem se toho hrozně bála. Jak náhradním mléko, vejce a máslo!? To přece ani nejde...a ono jo! :)
Sachrův dort patří u nás k jednomu z nejoblíbenějších, peču ho dle stejného receptu už někde od 10let, i když já mu na chuť přišla až za poslední dobu. Holt nejsem čokoládová. :) Tak jsem si jen klasický recept přizpůsobila k obrazu svému, aby byl veganský.
Na veganskou verzi budeme potřebovat:
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku cukru
4 bal čokoládového pudinku
1 pdp
2 lžíce solamylu
2 lžíce vody
180 ml kokosového mléka
60 ml mandlového mléka
1/2 hrnku oleje
Smícháme sypké ingredience, přidáme mléka, olej, vodu a důkladně promícháme. V tomto receptu nám pudink a solamyl s vodou perfektně nahradí vejce. Pečeme v předehřáté troubě na 160° přibližně půl hodiny.
Po vychladnutí dort podélně rozkrojíme a promažeme malinovou marmeládou.
V hrnku na plotně rozehřejeme 2 lžíce kokosového oleje, přidáme 10 lžic cukru, 6 lžic horké vody, 2 lžíce kakaa a důkladně zamícháme. Polevu nalejeme na dort a necháme ztuhnout.
K dortu můžeme podávat šlehačku z kokosového mléka. Nejlépe poslouží kokosové mléko v plechovce Albert vychlazené 24hod v lednici či necelou hodinu v mrazáku. Tím se oddělí tekutá složka, kterou slijeme. Zbytek vyšleháme a dochutíme podle sebe.
Vegan vs nevegan
Absolutně by člověk nepoznal rozdíl, oba jsou chuťově výborné. Veganský mi připadá více vláčný a nadýchaný, ale je méně tmavý, což bude i tím, že v něm je navíc mouka a mléko. Klasická verze je méně drobivá, ale rozdíl je nepatrný.
Dobrou chuť! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat