pátek 2. března 2018

Veganský čokoládový dort

I pro mě, dlouholetého vegetariána, bylo veganské pečení velká výzva, tím spíš upečení veganského dortu. Fajn, nahradit mléko a vejce už umíme z předešlého receptu, ale co ten zbytek?
Po dlouhém pátrání jsem objevila veganskou šlehačku a recept na raw čokoládu, s tím už něco uplácat dovedu. :)
Ale chyba! Šlehačka i po 45minutách šlehání zůstala v kapalném stavu (takže skončí v zítřejším obědě :) ). A raw čokoláda? Věřím, že by mohla být výtečná, vážně, ale ne ta moje. Použila jsem na ni avokádo, banán, kakao a javorový sirup. Bohužel avokádo bylo úplně nezralé, tak i čokoláda nepoživatelná. Budu zkoušet dál! :)
Korpus jsem si vymyslela sama, tak to by bylo, abych nedokázala improvizovat i s krémem.



Na tento hokus pokus veganský dort budete potřebovat:

1    hrnek   hl.mouky
1    hrnek   pol.mouky
1                  pdp
3/4 hrnku  cukru
1                  vanilkový cukr
3    lžíce      kakaa
                    sůl
1    hrnek   mandlového mléka
1    lžíce      octa
2    lžíce      kokosového oleje
1/2 hrnku   slunečnicového oleje

V míse smícháme sypké ingredience, přilijeme mléko, kokosový a slunečnicový olej a důkladně zamícháme. Na závěr přidáme lžíci octa. Promíchané těsto vlijeme do vymazané či papírem vyložené formy. Pečeme na 160° zhruba 40min.

Korpus necháme vychladnout, je skutečně krásně nadýchaný a vláčný.  Překrojíme ho podélně a promažeme domácí jahodovou marmeládou.

 A teď přichází ta ,,Babicova" část... Když nemáme šlehačku, dejte tam čokoládu a když je čokoláda hnusná, tak tam dáme veganský vanilkový dezert od Alpro. Vzhledem k tomu, že je Tobi nemocný, tak jsem byla odkázána na domácí zásoby a nic by nestačilo na veganský krém.
Vršek dortu tedy pokryjeme jedním kelímkem alpro dezertu, ozdobíme jahodami a lehce pokapeme javorovým sirupem.
A pokud nemáte ani Alpro dezert, nezoufejte. Pomažte jahodovou marmeládou i vršek dortu a posypte například kokosem či ořechy.

A bacha, je to fakt neskutečně dobrý! :)



Žádné komentáře:

Okomentovat