Na instagramu mi přišla řada proseb o recept na zmíněnou dokonalou rajskou, tak tady je! :)
Rajská jako od babičky
(foto nemám, vždy se hned doslova sežere :) )
Osmahneme cibulku na másle, přidáme dva rajčatové protlaky (já dávám jeden velký bio protlak, dá se koupit např. v Tesco) a trocha kečupu, nejlépe domácího. Přidáme skořici, tymián, sůl a cukr podle chuti. A teď pozor, největší tajemství tkví v přidání perníku. Většinou rajskou vařím, když mám upečený domácí. Ale pokud nemáte či se vám zrovna nechce péct, použijte rumové perníčky. S nimi je rajská stejně nejlepší. :) Za občasného míchání necháme povařit. Tahle část je velmi důležitá a výrazně ovlivňuje chuť celé omáčky. Poté přidáme smetanu (ano, zrovna dietní tato omáčka není) a trochu mléka. Ještě chviličku povaříme a následně pečlivě rozmixujeme tyčovým mixerem.
Podáváme s domácím houskovým knedlíkem, s těstovinami či s brambory. Vážně!? S brambory!? Ano, proč ne, já to jako malá milovala. A babička poslušně dělala všechny tři přílohy, aby uspokojila mlsné jazýčky vybíravých vnoučat.
Snad moje děti a má vnoučata budou stejně zamilovaní do nějakého mého receptu jako já do receptů mé maminky a mých (tím myslím i manželových) babiček. :)
A jaký recept od babičky je váš oblíbený?
Žádné komentáře:
Okomentovat